
Endringer skaper utrygghet
Store samfunnsendringer skaper utrygghet og fremmedgjøring, spesielt hos de som befinner seg langt unna «makta» og dermed mangler innsyn og påvirkning. Verden globaliseres og sentraliseres. Tendensene finnes også i Norge. Beslutninger tas ofte langt unna de som blir påvirket av dem, av folk man ikke kjenner. Samtidig dokumenteres økende sosiale og økonomiske forskjeller, hånd i hånd med følelsen av politisk verdimessig polarisering. På toppen av dette kommer en helt ny og høyaktuelle uro knyttet til krig, pandemi, inflasjon og økomisk usikkerhet. Mange føler seg maktesløse overfor endringene. De søker trygghet og kontroll. Tillit blir en verdifull valuta.
Tillit er jobb #1
Jobben med å etablere og beholde folks tillit blir den viktigste oppgaven for myndigheter og merkevarer fremover. Men folk flest er i ferd med å miste tilliten til politikere etter stadige avsløringer av økonomisk uryddighet, misbruk av boligordninger og ufin oppførsel i skjeve maktrelasjoner. Samtidig tøyer en del globale selskaper reglene for skatteplikt, arbeidsvilkår, personvern, klimaforpliktelser og utviser slett moral. Mange blir usikre på hvem og hva de kan stole på, og velger sin egen sannhet. Mistilliten uttrykkes som polarisering mellom folk flest» og «eliten».
Tillitskapital gir vekst
Den naturlige reaksjonen er forsøk på å ta tilbake styringen over eget liv. Man søker mot det kjente, nære og tillitsvekkende. Globalisering og sentralisering oppleves truende, det lokale og nasjonale blir viktig. Stadig flere engasjerer seg i lokal aktivisme i et forsøk på å gjenvinne kontroll. Frykten for å miste lokal identitet, fellesskap og påvirkningsmuligheter setter følelser og sannheter i spill. Når tilliten forvitrer, orienterer man seg mot de man kjenner. Folk stoler på folk, ikke bedrifter, medier eller myndigheter. Tillit blir den viktigste valutaen for alle som ønsker sterke relasjoner med norske borgere og forbrukere. Tillitskapital kan sidestilles med økonomisk kapital som katalysator for vekst.
Åpenhet er tillit
Tilliten til politikere, medier og merkevarer svekket hos mange. Folk stoler på de man kjenner godt og som holder hva de lover over tid. De er ofte lokale, nasjonale og nære. Mennesker, merkevarer, medier og myndigheter bør bygge tillit gjennom kompromissløs åpenhet, oppriktig ærlighet og autentisk personlighet.
Kontroll på risiko er tillit
Verden er utrygg og full av risiko. I hvert fall når man mangler oversikt og kontroll. Pandemi, krig eller datavirus: ting vi ikke rår over. Markedet for produkter og tjenester som tilbyr kontroll og trygghet vil vokse. Alt som leverer materiell, emosjonell eller personlig trygghet, som for eksempel medisinske tester, smittevern, alarmer, forsikringer, varslingstjenester eller datasikkerhet.
Respekt for alle er tillit
Mange føler at meningene deres ikke blir representert og respektert i offentligheten. De kvier seg for å gi uttrykk for hva de egentlig mener. Noen av dem har et poeng, og for dem blir veien kort til alternative medier hvor subjektive sannheter, ensidig informasjon og konspirasjonsteorier vokser fritt. Slik avmakt kan fremme mistillit og økende avstand mellom folk.