X
ET LITE PROBLEM:
Denne siden inneholder interaktiv grafikk som ikke fungerer optimalt på mobilskjerm. Det kan hjelpe å snu skjermen til breddeformat,

Profil av Prisjegere

Prisjegerne blir flere, og viktigere å forstå. Hvem er de, hva driver dem, og hvilke mekanikker, budskap og kanaler treffer best?
Publisert
27.5.2024
Oppdatert
28.5.2024

Hva er i endring?

Økonomien gir flere Prisjegere.

Vi står midt i to viktige skift: Forflytning av makt og tidsbruk fra massemedier til sosiale medier og nisjemedier, og økende mistillit til makt, medier, merkevarer, myndigheter og markedsføring i samfunnet. Konsekvensen av begge er blant annet at vi orienterer oss mot andre mennesker, folk vi kjenner og stoler på. Enten blant de rundt oss, eller i kanaler og fellesskap vi identifiserer oss med. Folk stoler på folk, ikke merkevarer eller institusjoner. Som markedsfører kan du ikke bare spørre deg hva din merkevares personlighet er. Du må også spørre deg HVEM den er.

Proffene overtar sosiale medier.

Profesjonelle influensere har vokst frem som egen yrkesgruppe, og utover enorm påvirkningsmakt i mange kategorier, spesielt i ungdomsmarkedet. De store sosiale mediene har endret algoritmene fra å prioritere bilder og poster fra folk man kjenner, til å vektlegge interessebasert innhold basert på hva brukerne faktisk bruker tid på. Som regel innhold publisert av kreative og underholdende innholdsskapere man ikke kjenner, og ikke nødvendigvis følger. Altså influensere. TikTok viste hvor effektivt det er å prioritere innhold basert på interesse fremfor sosialt nettverk. De andre fulgte snart etter. De proffeste, mest kreative og engasjerte influenserne blir ennå viktigere mediekanaler fremover.

Flere jakter tilbud for moro skyld.

Helt vanlige folk har alltid vært opinionsledere. Treneren som anbefaler sportsutstyr, kompisen som kan trening og kosthold, grillkongen i nabolaget og kollegaen med riktig smak i klær og musikk. De når ikke mange, men folk følger deres råd. Nå får de større nedslagsfelt, også dette som resultat av sosiale medier i endring: Det sosiale flyttes til lukkede grupper og nisjeplattformer, hvor dialog, samtale - og dermed opinionsledelse - får fritt utløp i fellesskap av delte verdier og interesser. Utenfor rekkevidde av nettroll, fake news og naboens middagsmat (i hvert fall nesten). Høres ut som sosiale medier slik de var ment å være.

Hva er en Prisjeger og hvorfor bry seg?

Vi har ingen fasit for hvordan definere en Prisjeger. Flere definisjoner er mulig, f.eks. kan vi bruke faktisk atferd ("handler ofte/ alltid på tilbud"), holdninger ("forsøker å få mest mulig ut av pengene", "er opptatt av pris"), intensjoner ("sammenligner priser", "medlem i kundeklubb") eller økonomisk situasjon ("sliter med å få endene til å møtes", "velger alltid billigste alternativ"). En kombinasjon av disse, eller noe helt annet, er sikkert mulig.

For enkelhets skyld har vi valgt å komplisere det: Vi gir deg både en profil basert på vår enkle hoveddefinisjon av Prisjeger, som utgjør 8 av 10 nordmenn i dag (mot "normalt" 7 av 10), men også profil for Prisjegere etter flere andre kriterier. For å forvirre litt ekstra.

Som om ikke det var nok byr vi til slutt på Fire typer Prisjegere basert på deres emosjonelle drivere, som er svært relevant for deg som driver kommunikasjon og salgsaktiviteter. Vi avslutter med oversiktlige råd om hvordan nå dem, med hvilke budskap og i hvilke kanaler. Versågod!

Slik definerer vi Prisjegere

  1. Hoveddefinisjonen er basert på ett spørsmålsutsagn i Consumer Stories: Jeg forsøker å være smart forbruker og få mest mulig for pengene ved å sammenligne priser og skaffe rabatter når jeg skal kjøpe noe.
  2. I tillegg tallfester vi noen konkrete atferdsmønstre som indikerer mer konkret/ spesifisert prisbevissthet.
  3. Vi beskriver også fire typer prisjegere basert på emosjonelle drivere, hentet fra sammenstilling av flere av Opinions analyser og prosjekter (også utenfor Consumer Stories).

Derfor er de viktige

  1. De utgjør 8 av 10 kunder hos deg, blir stadig flere i økonomisk urolige tider, og dermed viktigere å forstå.
  2. De (fleste av dem) bruker tid og ressurser på å orientere seg om priser, tilbud og alternativer. Det betyr at de er flyktige og "illojale" shoppere, men også at de er up-for-grabs hvis du er på ballen.
  3. De mest aktive og velorienterte av dem øver påvirkning på andre i sin omgangskrets, som gjerne spør dem til råds om hvor gode deals er å finne. (tips: Temarapport om Norske Trendsettere)

Relaterte og relevante analyser:

Forbruk, prisfokus og konsekvensen av inflasjon, renteøkninger og urolige tider har vært et hovedtema for dere, og dermed oss i Consumer Stories, de siste par årene. Vi anbefaler at du kikker spesielt på disse utvalgte rapportene og innsiktene, de er fortsatt like relevante.

Hvor mange - og hvem - er Prisjegere?

Vi har registrert signifikant økning i andel Prisjegere i befolkningen de siste årene, selv om utgangspunktet allerede var høyt. Toppen kom i 2023 hvor 83 % av norske forbrukere var Prisjegere. Forklaringen på økningen er intet mysterium: Inflasjon, renteøkninger og bekymring for den økonomiske utviklingen fremover.

Siden de aller fleste norske forbrukere er Prisjegere i større eller mindre grad, er det vanskelig å skille ut en spesiell profil. Demografisk er Prisjegerne omtrent som folk flest. De er likevel oftere kvinner enn menn, i mindre grad ungdom og i større grad Millennials (30-40 åringer, spesielt barnefamilier). Overraskende nok finner vi nesten ingen forskjell i andel Prisjegere mellom de med (selvopplevd) stram økonomi og de med romslig økonomi. Men som vi skal se, Prisjegerne motiveres av ulike emosjonelle drivkrefter.

En annen måte å identifisere prisjegere, er å se på konkrete handlinger som viser prisbevisst atferd. I Consumer Stories har vi sett på tre slike handlinger, som viser ulike "innganger" til det å være på jakt etter gode priser. Her er tallene, og du kan selv sammenligne ulike demografiske grupper for å se likheter og forskjeller.

Blir det flere eller færre Prisjegere fremover? Sammen med økonomiske makrotall er utviklingen i Opinions Forbrukertillitsindeks (CCI) vår beste indikasjon. Den måler befolkningens tro på egen og landets økonomiske utvikling de neste 12 månedene. CCI´en nådde sitt historiske lavpunkt på -32 i oktober 2022, men de siste månedene har utviklingen snudd i positiv retning til dagens -15. Norske forbrukere er i ferd med å få tilbake trua. Lønnsoppgjørene har vært gode, inflasjonen er på vei ned og verden har ennå ikke gått under tross flere kriser i det siste. Økende forbrukertillit er godt nytt for alle som markedsfører og selger til norske forbrukere. Likevel har flere nordmenn fortsatt negativ enn positiv forventning til egen økonomi og forbruk fremover. Vi er ennå ikke ute av tunellen.

Slik leser du Consumer Confidence (CCI) indeksen: Tallet er 100 hvis alle venter sterk positiv endring, og minus 100 hvis alle venter sterk negativ endring. Hvis alle venter ingen endring blir tallet lik 0. Med CCI over 0, kan vi si at forbrukerne i overveiende grad venter sterkere økonomi. Hvis CCI er under 0, venter de i overveiende grad svakere økonomi.

Fire typer Prisjegere

Basert på emosjonelle drivkrefter, tilpasset marketing og salg.
Vi identifiserer fire hovedtyper Prisjegere, hver med ulike emosjonelle motivasjoner du som markedsfører kan spille på. I tillegg til disse emosjonelle drivkreftene har selvsagt alle Prisjegere til felles et funksjonelt behov for å få mer ut av pengene sine. Den femtedelen av befolkningen som ikke er Prisjegere, faller dermed utenfor denne analysen.
Metode: Hvordan kom vi frem til disse? Fingerspitzgefühl! Og hardcore analyse. Vi sammenstilte analyser og innsikt fra flere andre prosjekter (utenfor Consumer Stories), både kvalitative og kvantitative, og destillerte beskrivelsen av typene. Vi har ikke spesifikke spørsmål i Consumer Stories for akkurat disse segmentene, og de er derfor ikke kvantifisert i antall (men vi kan gjøre det senere hvis interessen er der). Vi vet likevel mye om de fire typenes profil fra våre andre analyseprosjekter.
Nøysom & sparsommelig
Disse har en sterk emosjonell motvilje mot å bruke mer penger enn nødvendig, nærmest uavhengig av størrelsen på lommeboken. De hater overflod og sløsing, kjøper gjerne store kvanta (hvis mulig) og slår til på tilbud der de kan. Merkevarer er mindre viktig enn pris, så de velger gjerne kjedenes egne merkevarer. Selvsagt er sammenhengen sterk mellom faktisk økonomisk situasjon og drivkraften for å spare penger, men for denne gruppen er sparing, prisjakt og tilbudsfokus ikke bare en økonomisk nødvendighet, men nærmest et naturinstinkt. Det kan handle om oppdragelse hjemmefra, tidligere opplevelser av fattigdom, eller et moralsk og personlighetsmessig instinkt for nøysomhet. De handler helst ikke mer enn de faktisk trenger, noen av bærekraftshensyn. Mange er godt voksne menn og kvinner.
Deals & shopping
For disse er shopping hobby, underholdning og til og med terapi, og de lar det gjerne gå sport i det. De opplever en genuin lykkefølelse når de gjør en god deal. Den emosjonelle belønningen ligger i følelsen av å "lure systemet", finne et godt kjøp, få et eksklusivt tilbud eller prute ned prisen. De liker å tråle gjennom Finn.no, snoke rundt i butikkenes salgshjørner like godt som å dra på eksklusive lagersalg. Fellesnevneren er følelsen av å finne et godt kjøp, og det ultimate kicket er å finne luksus på billigsalg. Svenskene beskriver det godt med verbet "fynda". Det handler ikke om å ha dårlig råd, tvert i mot shopper ikke disse alt på tilbud (for mye jobb og for lite nytelse). "Billig" er ikke hovedfokus, for en god deal kan like gjerne handle om dyre merkevarer på salg. Mange er unge, ofte kvinner (menn er ikke like glad i shopping).
Smart & digital
Disse er opptatt av å få mest mulig ut av tiden og pengene sine. Den emosjonelle belønningen ligger i vissheten om at de har fått maks verdi for pengene og ikke blir lurt (og aller helst: at de selv overlistet deg). De vil optimalisere sine kjøp, ta smarte og rasjonelle valg, sammenligne priser, orientere seg og . De foretrekker ofte nett fremfor butikk, spesielt når de orienterer seg før kjøp, noe de gjerne bruker tid på. Ved større kjøp henter de gjerne råd fra eksperter i butikk eller fra uavhengige kilder som fagmedier eller bekjente. Her finner vi mange menn, ofte i barnefamiliealder, og gjerne med rimelig god råd.
Tillitsfull & lojal
De er kjedenes drømmekunder: Melder seg inn i kundeklubben, er lojale mot favorittene og stoler på at du holder prisene lave hvis det er hva du lover. De shopper ikke rundt i like stor grad som de andre, og foretrekker å handle hos de faste, lokale som leverer på pris og kvalitet over tid. De er Prisjegere som er opptatt av tilbud, rabatter, salg og gode kjøp. Men der andre Prisjegere selv oppsøker informasjon og deals fra ulike kilder, er disse mottagelig for reklame, gjerne i dine egne kanaler som kundeapper, tilbudsaviser eller nyhetsbrev. Fordi de velger å stole på det, er det verste du kan gjøre å bryte kundeløftet ditt eller bli avslørt som lurendreier. Svikter du, mister du dem (for alltid). Her finner vi mange voksne kvinner og en del barnefamilier, men færre unge, spesielt menn.

Gode råd om hvordan forstå og nå de fire typene.

Denne tabellen kan ikke vises på mobil.
Nøysom & sparsommelig
Deals & shopping
Smart & digital
Tillitsfull & lojal
belønning:
Spare penger, få mer ut av krona
Eksklusivitet (få en deal ikke alle andre finner)
Bekreftelse på smartness og at man fikk maks for pengene
Trygghet og bekreftelse på fornuftige og ærlige valg
drivkraft:
Unngå sløsing, bidra til bærekraft (for en del)
Endorfiner, umiddelbar tilfredsstillelse
Konkurranse, føle seg smart, maks optimale og smarte valg
Trygghet, fellesskap og ærlighet.
salgsmekanikk:
Salg, rabattkuponger, EMV, kvantumsrabatt, outlet, sesongsalg
Brand, salg, limited edition, VIP-behandling, lagersalg, medlemsklubb, brukthandel
Nyhet, prissammenligning, ekspertråd, tester, priskalkulator, rasjonelle argumenter
Merkevare/ konsistent prisprofil, tydelige priser, salg, sesongsalg
Kanaler:
Tilbudsaviser, POS i butikk, billighjørner, kuponger og kundeklubb, kundeservice
Tilbudsapper, kundeklubb, influensere, POS og betjening i butikk, sosiale medier
Nettbutikk, pristjenester/ apper, anbefalinger i fagmedier/ eksperter, råd i Google, kundeservice og råd i butikk
Betjening i butikk, tilbudsapper, tilbudsaviser, reklame i egne kanaler, nyhetsbrev og kundeklubb

Hva betyr det for deg?

1
Folk stoler på folk, ikke merkevarer.
En kjendiskokk, kjendislege, podcastvert, Youtuber eller treningsguru kan flytte mer varer enn selv de beste reklamekampanjer. Og slikt blir det bare mer av. Mennesker er fremtidens medier. Det handler ikke om HVA din merkevares personlighet er. Det handler om HVEM det er.
2
Opinionsledere finnes overalt.
Kjendis-influensere er ikke de eneste som påvirker andre. Ukjente men innflytelsesrike hverdagsinfluensere finnes over alt, alle steder, i alle miljøer. Og stadig oftere: I delvis lukkede fora og plattformer. Skaff deg oversikt over hvilke som gjelder for din kategori og målgruppe.
3
Du trenger ikke alltid være i forkant.
Det koster mer enn det smaker å løpe etter de kuleste, største og mest kjente. Hvis du ikke lever av å selge til de som er først med det siste, hvorfor ikke heller bruke ressurser på å dyrke og sjarmere mainstream? Gi dem følelsen av å være "på nett" med det siste, uten risiko. Også de liker å føle at de henger med.
OPINION AS
Vulkan 16
0178 OSLO
cs@opinion.no
www.opinion.no